V svoji otroški, mladi in neobremenjeni glavi je za trenutek nekaj premleval in nato preprosto rekel: "Pa ga popravite. Tudi jaz bi rad imel take čevlje!" Z ženo sva se spogledala in jaz sem mu odgovoril z razlago, da se ne da. "Pa ga peljite na servis, saj tudi ti pelješ svoj avto na servis, ko ga sam ne moreš popraviti." 

Pojasnil sem mu, da to ni predmet, katerega lahko naložiš na prikolico in odpelješ na servis, ker je to enako kot hiša in je ne moreš premikati. Odgovor je kar izstrelil iz sebe: "Pa naj serviser pride tja in popravi, saj je tudi k tebi že prišel serviser, ker ti avto ni vžgal!" Nič ni pomagalo. Noben moj odgovor in razlaga nista bila tako prepričljiva, da z njegove strani ne bi dobil odgovora. 

Skratka, dal mi je vedeti, da ima veliko idej in stvari, s katerimi bi lahko popravil PEKO.

Kaj pa mi zadružniki? Imamo dovolj idej, energije, iznajdljivosti in volje, da bi "popravili" PEKO?

Na pogorišču nekdanjega Peka je nastala majhna skupinica, katera ni verjela in še danes ne verjame, da bodo PEKO uničili tako kot so že mnoga podjetja pred tem. Z velikimi napori in delom podnevi in ponoči so v nekaj dneh pripravili goro dokumentov od poslovnega načrta pa do akta o ustanovitvi zadruge vključno z zadružnimi pravili.

Tako je nastala PEKO kooperativa z.o.o.

Tudi Vi ste del vsega tega. Naredili ste prvi korak in postali zadružnica/zadružnik PEKO kooperative, kajti prepričan sem, da verjamete v zgodbo Peko kooperative in da želite, da bi se PEKO "pobral" od zrežiranega stečaja in da želite sebi in vsem ostalim, še najbolj pa tistim, ki so Peko spravili na kolena, dokazati, da se s skupnimi močmi, dobrim načrtom, voljo in znanjem lahko začne nova prijetna zgodba.

Ravno tako sem prepričan, da Vam, spoštovana zadružnica, cenjeni zadružnik, je mar za 113 letno tradicijo čevljarske industrije na Slovenskem, katero so gradili naši dedje in babice, očetje in matere s svojo voljo, žulji in znanjem. Bili so ponosni na to, kar so ustvarili.

Še bolj pa so bili ponosni, da so nam sinovom in hčeram lahko zapustili veliko dediščino, katero moramo obvarovati. Kakšen izgovor bomo iskali, ko bo potrebno našim otrokom razložiti, zakaj smo dopustili propad čevljarske industrije pri nas?! Ene najbolj znanih panog daleč okrog nas! Sinonim za dober čevelj!

Če bomo stopili skupaj, spoštovana zadružnica, cenjeni zadružnik, in postali bolj aktivni, nam ne bo potrebno iskati izgovora, zakaj smo dopustili propad čevljarske industrije pri nas, ampak bomo del prijetne zgodbe, del združene volje in znanja, del naše kulturne dediščine in kar je seveda še pomembneje, zapustili bomo svojim zanamcem tisto, kar so nam predali že naši starši, vendar sedaj zdravo, moderno in uspešno.

Spoštovana zadružnica, cenjeni zadružnik: da bi PEKO ponovno zaposloval in bil ponos vseh nas, je potrebno narediti nekaj korakov.

Prvi korak smo s pristopom v zadružništvo PEKO kooperative z.o.o. že naredili. Čas je, da naredimo drugi korak, in sicer, da se bolj aktivno vključimo v izvedbo načrta ponovne oživitve Peka. Ponosni smo lahko, da smo del vsega tega, da smo zadružniki PEKO kooperative. Nič kaj velikega Vas ne prosim kot to, da širite glas o Peko kooperativi in da ima Peko vse potencialne možnosti, da ponovno zaživi, ponovno odpre vrata proizvodnje, ponovno začne zaposlovati...

Povabite vse svoje sorodnike, prijatelje, sodelavce na popoldansko kavo ali čaj ali pa na pivo, če tako želite, in jim povejte zgodbo o Peku ter o smelih načrtih ponovne oživitve. Vsi tako ali drugače poznajo PEKO, ker so z njim bili povezani ali pa bi to šele hoteli, in strinjali se bodo z vami o rešitvi Peka. Verjamejo Vam. A sami kar ne morejo narediti prvega koraka, zato potrebujejo Vas, ki ste prvi korak že naredili in postali zadružnica/zadružnik PEKO kooperative. Povabite jih, da tudi oni postanejo zadružnik PEKO kooperative.

Še tako iskrene želje in dober načrt ne morejo storiti ničesar, dokler ni volje človeka, da bi to tudi uresničil. Stopimo skupaj in s skupno voljo in močjo naredimo še en korak k cilju , da bo PEKO ponovno zdravo podjetje, ki bo zaposlovalo ljudi in kateri bodo izdelovali čevelj, na katerega bomo vsi ponosni! Ne dopustimo "požeruhom", da se čevljarsko panogo izbriše s slovenske zemlje!

Spoštovana zadružnica, cenjeni zadružnik, če ne veste, kako se lotiti naslednjega koraka, Vas naprošam, da se obrnete na enega ali vse spodaj naštete kontakte, kjer Vam bodo iskreno pomagali in svetovali:

Peko kooperativa z.o.o

Stara Vrhnika 116 SI-1360 Vrhnika

+386 31 274 419 [1]

+386 40 165 015 [2]

info@pekokooperativa.si

Na koncu bi Vam rad povedal, da sem ponosen na svojega šestletnega sina, saj mi je s svojimi odgovori dal neizmerno veliko energije, volje in zanosa, da se vse da, samo če želimo in naredimo potrebne korake brez kompliciranja. Ja, tako enostavno je to.

Naj bodo vaši otroci ponosni na Vas tako kot sem jaz ponosen na svoje.

Hvala za vaš čas.

Dušan RAZDEVŠEK, zadružnik PEKO kooperative z.o.o."

Podpri Peko kooperativa