Jutri, 30.11. 2016, bomo opravili sestanek z Ministrom za gospodarstvo RS, gospodom Počivalškom. Poročilo sledi. 

V soboto, 3.12. 2016, bomo v Tržič sklicali upnike stečajnega dolžnika Peko d.d. v stečaju, predvsem male upnike, nekdanje zaposlene, da jim predstavimo možnost relativno hitrega poplačila dolga stečajnega dolžnika do njih in hkrati možnost vzpostavitve nove proizvodnje, da se bo 113 letna tradicija nadaljevala. Na srečanje bomo povabili tudi stečajno upraviteljico, župana občine Tržič in predstavnika Vlade RS, medije in vabljeni ste vsi zainteresirani, ki vas skrbi razprodaja naše kulturne in gospodarske dediščine. 

Delamo na strategiji in taktiki, kako Peko ponovno pozicionirati na trg, rojevajo se prvi orisi s strani oblikovalke, ki bodo podlaga za pogovore še z drugimi v smislu oblik prvih novih izdelkov. Opravili smo uvodni razgovor s potencialno agencijo za marketing s potrebnimi izkušnjami in referencami, ki bi lahko sodelovala pri oblikovanju strategije, taktike in tudi operativno, da se vse, kar delamo, pravilno sporoča javnosti, da vzpostavimo z javnostjo dobro komunikacijo in se pripravi najboljše možne rešitve za marketing in prodajo Peko kooperative oz. Peka na domačem in tujih trgih. 

Kreativna delavnica bo zaživela takoj, ko bo kdo razložil stečajni upraviteljici in jo prepričal, da bi bilo dobro ljudem omogočiti delo v najetih prostorih, ki jih bomo sčasoma odkupili (in stroje ter opremo), da bomo lahko vse, kar bo določeno iz skic za razvoj v prototipe, tudi izdelali. V mesecu avgustu nas je povabila, naj si ogledamo, kaj bi najeli in naj ji sporočimo, kaj bi nam prišlo prav. Ko smo to storili, smo se odločili in ji sporočili, kaj želimo najeti, da bi lahko začeli snovati nove izdelke, se ni več oglasila. Odgovora po treh mesecih ni. 

Vsa korespondenca v zvezi s stečajno upraviteljico je shranjena v našem arhivu. 

Najbrž ste opazili, da je naša spletna stran dobila tudi angleško različico. V večini je urejeno, nekaj malega še dodamo te dni, delovnih rok (zaposlenih še nimamo) ni na pretek. Gospa, ki je prevedla tekste v angleščino, je bila pripravljena to storiti za zamenjavo v delež zadruge. Tako, zdaj lahko (prosimo vas), da obveščate o našem delu in načrtih tudi mednarodno javnost, saj smo prepričani, da bo mnogim všeč že sama ideja in bodo morda donirali, da delo lažje steče tudi po finančni plati. Nekaj donacij iz tujine smo že prejeli. 

Hvala za sodelovanje do sedaj, ta hip je v Peko kooperativi že 759 zadružnic in zadružnikov fizičnih oseb in 30 pravnih oseb. Vabimo vse, ki še niste vplačali vsaj osnovnega deleža, da to storite, ali pa nam napišite, da ne želite sodelovati in bomovaše podatke iz evidence zadružnikov izbrisali. Bi bila pa to škoda, ker ste ravno vi morda ključni, da speljemo kakšno vašo idejo v življenje in bo zmagovalna za Peko kooperativo ter za vas osebno. Namreč zadružniki imajo eno izmed prednosti, da lahko uresničijo katerega od svojih ciljev, pa jim ni potrebno imeti za to skoraj nobenega denarja, ker tega lahko prenese izum, inovacija ali dobra ideja, ki jo skupaj razvijemo do izdelka. Ko se bo prodajal, bo dogovorjen procent last tistega, ki je idejo, inovacijo, patent ali izum posredoval Peko kooperativi. 

Za manjši priliv zadružnikov in posledično denarja je razlog v tem, ker ne oglašujemo ideje za novi zagon Peka v osrednjih medijih, saj je to postalo drago, računamo na srčnost zadružnic in zadružnikov ter vseh, ki vam ni vseeno, da je na poti popolnega propada še en simbol slovneskega naroda na področju proizvodnje osnovne dobrine, in sicer obutve. Peko je bil 113 let simbol in steber slovenske čevljarske industrije. Bomo šli v boljšo prihodnost morda bosi ali pa obuti v čevlje iz cenenih in zdravju oporečnih materialov azijskega porekla? 

Prepričani smo, da z združitvijo vsega potrebnega znanja in izkušenj na tem področju, pomembnem za suverenost in neodvisnost naroda, znamo narediti zelo kakovostne izdelke, ki jih bodo hoteli imeti in uporabljati tudi drugje po svetu. Če vpletemo v novo zgodba Peko še čevljarski turizem, pa lahko dosežemo tudi napredek v turizmu, da si bodo ljubitelji čevljarskega turizma lahko ogledali in uživali lepote naše lepe dežele. Vse to in še kaj imamo v načrtu. 

Čas bi bil, da vsi združimo moči in se neha delati škoda, ki je že tako za slovenski narod v času 25 let, odkar imamo svojo državo, gromozanska. Kaj bomo predali v upravljanje našim zanamcem? Bolje kot smo prejeli iz rok naših predhodnikov? Dolžni smo jim predati naprej boljše kot smo sami dobili iz njihovih rok. Se zavedate svoje odgovornosti? Mi se zavedamo, zato delamo in se borimo, da se bo 113 letna tradicija Peko še naprej nadaljevala iz roda v rod. 

Vse dobro in lepo pozdravljeni! 

Podpri Peko kooperativa