Odprto je zdaj več možnosti, še malce se bomo potrudili v smer pridobitve najema prostorov, strojev in opreme, da pridemo do dokončnega odgovora vsemogočne stečajne upraviteljice. In tudi zalog čevljev, ki so jih ustvarili opeharjeni delavci iz katerih prodaje bi se lahko hitro poplačali, saj bi bilo tako pošteno. Kdo pa je ustvaril zaloge čevljev, če ne zaposleni? Mi imamo model po katerem bi zaloge lahko hitro prodali, poplačali dolg do zaposlenih in ustvarili akumulacijo sredstev za nov zagon proizvodnje. No, če odločevalci tega nočejo, bodo morali za negativne posledice sprejeti odgovornost. Seveda jo ne bodo pravno formalno, ker v tej državi tako in tako nihče od posvečenih za nobeno povzročeno škodo narodu ne odgovarja, a nekaj ne smejo pozabiti, da se pred zakoni narave ne da pobegniti. Za vsako zadnjico raste palica, dlje raste bolj debela je ko udari.  

Mimogrede naj poudarimo, da bi morala za stečaje tradicionalnih podjetij veljati drugačna zakonodaja kot velja za vse druge. Morali bi paziti na našo kulturno in gospodarsko dediščino kot to velja, ko gre za arhitekturno dediščino, ko poznamo spomeniško varstvo. Sploh bi po zakonu moralo veljati za podjetja, ki imajo tradicijo nad sto let, da ne gredo v stečaj, ampak je treba narediti vse, da se jih uredi, sanira, prestrukturira, da lahko po zakonitostih trga obstanejo. 

Če Slovenci nismo sposobni kadrovati najboljše kadre, združiti vse znanje iz fakultet, inštitutov, zavodov in drugih pomembnih dejavnikov, da se tudi če gre tako podjetje v nemirne vode, uredijo razmere, potem lahko kar takoj vse zapremo in se ne gremo več nič, kar ima tradicijo in naš značaj. Težava je, veste, kje? V tem, da politika nastavlja kadre v državna podjetja, in to takšne, ki niso nikoli v življenju naredili nič pametnega in odločajo o lastnini, ki so jo spravljali skupaj drugi celo iz roda v rod. Če bi jo sami s trdim delom in odrekanjem, se ne bi tako barbarsko obnašali. 

Namerno so v našem imenu sprejeli uničevalsko zakonodajo, da se po istem zakonu spravijo pod rušo tudi naša tradicionalna podjetja, ki so naše korenine in se jih obravnava popolnima enako kot katerokoli drugo podjetje, ki je nastalo predvčerajšnjim. Seveda propadajo tudi podjetja v tujini, reče marsikdo, tudi tradicionalna, a pri nas se dogaja načrtno uničevanje, potem, ko jih izčrpajo nameščenci. Ne vidite tega, da gre 25 let za načrtno in sistematično množično uničevanje naše gospodarske in tudi kulturne dediščine?

S takim brezbrižnim in neodgovornim početjem se naredi več koristi tistim, ki so pripravili uničevalski načrt za Slovenijo in Slovence, po eni strani se omogoči trženje njihovih izdelkov, tudi veliko slabših kot so bili naši, in na zahodu se veselijo poceni delovne sile, izobraženih in marljivih slovenskih mravelj, ki tukaj nimajo dela. Mar to ne diši po nadaljevanju tistega, kar veliki vojskovodja Nemčije ni naredil z orožjem, ko je tukaj divjala druga svetovna vojna? Morda za to ne smemo delati svojih čevljev, da bomo kupovali še več tujih, ceneno in kič? Bog ve, če ni kaj na tem? Kaj pa vi mislite? Sicer pa pustimo to, ker bi se preveč zamorili, a tudi na tako razmišljanje pridemo, če znamo gledati z odprtimi očmi, kaj se dogaja okoli nas. Nekaj je hudo narobe. 

Pripravite se na pozitivna presenečanja, veseli december bo lep mesec, nikamor ne gremo na dopust, kot nismo šli celo poletje, niti na pomlad. Delamo, vemo, kam se naj obrnemo, da bomo napredovali po korakih in v skladu z vizijo Peko kooperative. Imamo moč skoraj 800 ljudi, ki ste že v sodelovanju, imamo veliko odličnih idej in voljo za delo. Vabimo vas, da še povečamo našo skupnost, ker več nas bo, močnejši bomo navznoter in navzven. Obljubljamo vam, da se bo napor obrestoval, saj delamo nekaj edinstvenega in nekaj, kar še ni na svetu. Verjemite, da ne bo dolgo, ko bodo ta zgled hoteli uporabiti tudi drugi. Konkretno kaj, tukaj in zdaj ne moremo razložiti, ker bi lahko nekateri dobili idejo za akcijo v čudne smeri. Ampak vedite, Peko kooperativa bo zmagala in vi vsi z njo. Podajte še vi kakršenkoli predlog ali idejo za delovanje v pozitivno, ker naša moč je ravno v tem, da delujemo po sistemu več glav več ve. 

Gremo torej naprej, s pokončno glavo in prepričani smo, da bodo vsi skeptiki in še posebej tisti, ki imajo žal moč in vpliv škodovati, tudi sami na neki točki premislili in se obrnili v pozitivno smer, da naredimo nekaj dobrega za nadaljevanje tradicije Peka in za nova delovna mesta, seveda pa tudi za vse druge sodelujoče. Vemo, kdo zdaj sodeluje, ko še ni pridelkov za žetje, in na vas, spoštovane zadružnice in zadružniki, bo Peko kooperativa vedno dajala največjo zahvalo. 

Ekipa Peko kooperative

Podpri Peko kooperativa