Vsi mediji predstavijo to kot veledosežek in nacionalna televizija celo pove čisto laž, da so v Peku izdelali prvih 200 parov. V prostorih stečajnega dolžnika na 100 m2 od 40.000 razpoložljivih so izdelali prototipa dveh parov čevljev. En par za ženske in en par za moške. Drugi, z drugačnimi načrti za resnično nadaljevanje Peka, smo že od marca odrinjeni in nismo mogli najeti niti 1 m2 na 40.000 m2 površin.  

Ja, res je lepo se iti posel, če vsi mediji delajo enemu zasebniku tako močno brezplačno sistematično propagando. In ga še predstavljajo kot nadaljevalca tradicije Peka, ki to sploh ni in ga v Peku zanima samo, kar bi pobral zase in za svoje sebične materialne koristi.

Peko kooperativa, ki nastaja z ljudsko voljo, z ljudmi prostovoljci, ki hočemo resnično zagotoviti, da bi se ohranila 113 letna tradicija Peka, grajena do leta 2016 in se bo delala poslej začrtana na novo, zaenkrat do leta 2033, pa nobenega medija ne zanima. Tega ni, če pa že so kaj objavili, so to storili zajedljivo in manipulativno, da bi zasejali dvom v naše strokovno delo.

Gradimo temelje te nove tradicije Peka in ker tega ne počnemo ljudje, ki bi bili del politične elite, ki je kriva za uničevanje naše kulturne in gospodarske dediščine, smo v popolni medijski blokadi in onemogočani s strani odločevalcev - stečajne upraviteljice in drugih, ki imajo moč in vpliv. Zlonamerno natolcujejo, da nekaj sanjamo, medtem ko nekateri že delajo čevlje.

Ta dva para povsem klasičnih čevljev, ki jih danes promovirajo s pomočjo vseh medijskih trobil, bi lahko naredili tudi v delavnici, kjer je en poskus preboja in obstoja na trgu že propadel. Tega ne povedo, da je bil s.p. zaprt zaradi negativnega stanja – izgube. A seveda so zdaj izkoristili načrtno zavoženi Peko za svojo promocijo, da bi ljudje kupili te čevlje za 250 evrov, ker bodo mislili, da s tem pomagajo nadaljevati tradicijo Peka. V resnici pa se z nakupom pomaga graditi neko precej francosko zvenečo blagovno znamko. Aja, vse, kar je tuje, pa magari samo ime, je boljše od slovenskega?

Grde, celo ogabne manipulacije so to v politično medijski navezi. Za včeraj nastali d.o.o. celotna medijska kampanja zastonj. Celo prva novica v napovednikih v nacionalnih medijih, ki jih plačujemo plačevalci RTV prispevka. Se vam zdi to v redu? O drugih, ki krvavi pot potimo za res veliko novo zgodbo Peko, pa nič, ne obstajamo.

Nikomur nismo nevoščljivi, uspeh in napredek želimo ter privoščimo vsakomur, a ne na račun, da se druge diskriminira, medijsko in drugače blokira ter načrtno onemogoča. Ali naj objavimo celotne avdio posnetke s stečajno upraviteljico? Naši nameni so pošteni in projekt Peko kooperativa nastaja brez evforije in brez načrtnega medijskega pompa, žalostno pa je, da projekta Peko kooperativa ne moremo predstaviti v nobenem mediju, ker je glavna poanta projekta, da bodo z novim vstajenjem Peka imeli koristi vsi deležniki. Zaposleni, zadružniki in kupci, pa tudi za zlato rezervo bo vedno poskrbljeno. Zaposleni, ki ustvarjajo in so motor podjetja, bodo delili ustvarjene sadove dela. Vedno 1/3 od ustvarjenega presežka. 

Kdo ima načrt za postavitev družbeno odgovornega podjetja, ki nastaja s srčnostjo  in znanjem vseh, ki se trudimo v skupno korist, dejansko nadaljevati tradicijo, ki so jo v Peku gradili 113 let? Lastništvo in dobiček bo razpršen na vse deležnike, kar pomeni, da ne bo na račun drugih kopičilo bogastva samo nekaj ljudi. Saj je problem obstoječega kapitalizma ravno to, da kopiči peščica, sodelujoče pa spravi tudi v sužnjelastniški odnos. Je potem etično kupiti čevlje, ki jih delajo sužnji? Ljudje pravijo, da nočejo izkoriščanja, da nočejo, da jih izkoriščajo, a z nakupovanjem izdelkov, ki jih delajo kot sužnji celo otroci, počnemo pa kaj? Podpiramo izkoriščanje. Je to v redu? Peko kooperativa bo ravno zato drugačna, ker ne bo imela v proivzodnji sužnjev in izdelke bodo kupovali tisti, ki ne podpirajo suženjstva drugih soljudi. Potem bo tudi jasno, zakaj ne more biti cena kakovostnega čevlja 25 evrov. Bodo pa lahko ljudje kupili odlične čevlje za 10 let po obrokih 20 x 20 eur. Ampak naši zaposleni bodo zaradi tega lahko kupili zdravo hrano pri slovenskemu kmetu in odlično oblačilo pri naslednji tekstilni kooperativi, ker bodo imeli denar, plačali bodo več davka, če se bo denar od davkov končno pametno investiral, bomo naredili še več odličnih kooperativ in začelo se bo krožno gospdarstvo, trajnostnih izdelkov, ki bodo vsem dosegljivi, ker bo vse bolj rasla kupna moč. Sanjamo, seveda, kaj pa bi brez sanj o boljši in bolj humani družbi? Je humano to, da nekdo nagrabi zase vse, ostali pa otroku nimajo kaj dati jesti?  Več o tem kdaj drugič. 

Naj spomnimo, tudi podjetnica v Muri (ne tako davno nazaj) je bila, potem ko je šla Mura v stečaj, predstavljena v vseh medijih kot velika odrešiteljica, tudi s finančno injekcijo podprta s strani politike. In koliko časa je trajalo vse skupaj?! Do porabe novih milijonov. (Aha Mura bo že jutri od države dobila 4,4 od skupno 5,8 milijona evrov pomoči za revitalizacijo blagovne znamke, vir: Delo 28.11.2011) 

Kaj naj rečemo? Kdor misli s svojo glavo in zna gledati s srcem, razume in ve, zakaj gre. Vabimo vas, da postanete del skupnosti Peko kooperative, povabite k sodelovanju še druge, da se pridružijo skoraj 800 zadružnicam in zadružnikom. Naša moč je v tem, da delujemo po sistemu več glav več ve, kar nima noben d.o.o in nobena d.d., kjer o vsem odločajo najbolj bogati - merjeno po denarju. V Peko kooperativi pač bolj bogati po pameti, denar se pa tudi zbira kot posledica vere zainteresiranih v uspeh. 

Kjer so dobre ideje, znanje in srčnost se tudi sredstvo za uresničitev idej in načrta - denar zbere. In naj opozorimo, ne moremo žeti, preden pripravimo polje, ga zasejemo in ga skrbno obdelujemo, da bodo pridelki zdravi, obilni in številčni. Kdor to kmečko logiko razume, ne pride k nam z vprašanjem, koliko mi boste za moje delo plačali. Seveda je treba nekaj tudi plačati, a ne takoj toliko kot bomo lahko takrat, ko bomo uspešno prodajali izdelke P-eko kooperative. Bi bil sploh izziv, če bi imeli na voljo nekaj milijonov evrov za štart v Peko kooperativi? Izziv je z malo denarja narediti najboljše možno, da pride zaradi tega uspeha nov denar, s tem pa narediti še boljše in več, da pride še več denarja in s tem ustvarimo tudi presežke, katere bomo pošteno delili med vse sodelujoče, tudi kupcem izdelkov - 10% plačane neto cene od nakupa bodo lahko ohranili kot delež v Peko kooperativi. 

Delujmo, sodelujmo in ukrepajmo, SKUPAJ ZMAGAMO! 

p.s. v nekaj dneh bomo predstavili inovacijo, morda v svetovnem merilu, ki bi lahko pomenila marsikaj, če bo volja in naklonjenost tudi tistih, ki žal odločajo namesto ljudi. 

Podpri Peko kooperativa