O avtorici: 

                                                             foto: Tomo Brejc

Univ. dipl. inž. obl. tekst. in oblač. Leonora Jakovljević  

  
               Curriculum vitae
                                

Samozaposlena v kulturi
Status: Oblikovalka oblačil in tekstilij in pedagoginja 
Dodatna strokovna izobraževanja: 
Distretto Vision Lab, Domus Academy, Milano, Italia, 
Corso di Ricerca Tendenze, Analisi del Consumatore e Marketing Virale nella moda (80-urni tečaj za raziskavo in oblikovanje smernic ter analiza kupca in komunikacijske poti v modi.  Workshop paperbasic  3D Design
Druga izobraževanja: 
PDC-Permaculture design course (tečaj za permakulturnega oblikovalca), tečaj sinergičnega vrta, divja hrana (Dario Cortese), tečaj aromaterapije (Ana Ličina), Sound Healing III. stop., Tesla metamorfosa II.stop.

Področja zanimanja: Design thinking process (proces ustvarjalnega mišljenja), Edible landscaping (oblikovanje krajin z užitnimi rastlinami/užitne krajine), samovzdržna pokrajina, samooskrba, film, fotografija, oblikovanje, alternativna medicina

E-pošta: leonoramark@yahoo.com

Nagrade:

Trend: Slovenska letna nagrada za dosežke na področju slovenske sodobne vizualne ustvarjalnosti
•    2005 skupinska nagrada za projekt: Nekaj ostrega?, društvo SOTO, Ljubljana 
•    2004 samostojna nagrada za posebne dosežke na področju modnega oblikovanja za blagovno znamko LEONORAMARK-ave femina
•    2003 skupinska nagrada: Oktober d.o.o. za posebne dosežke na področju modnega oblikovanja

Samostojno umetniško pot je začela leta 1992 v Ljubljani. Prvič se je javnosti predstavila z umetniškim projektom Sladke Obleke na Kongresu oblikovalcev ICSID v Cankarjevem domu, ki se je leta 2002 po nizu razstav zaključil z instalacijo fotografij Candies II v galeriji Kapelica, Ljubljana. Istega leta se je priključila oblikovalski skupini Oktober, za katero je oblikovala čevlje in ostale modne dodatke in slovenski oblikovalski skupini SOTO (društvo za sodobno oblikovanje oblačil).  Leto dni kasneje (2003) je ustanovila svojo blagovno znamko čevljev LEONORA MARK - ave femina. Odločila se je za ročno in po meri izdelane čevlje. Leta 2006, 2007, 2008 sodeluje z oblikovalskim duom Spijkers en Spijkers na Fashion Weeku v Londonu. Umetniško poetični oblikovalski slog je prepoznaven še danes, tako doma kot v tujini (objave v  Vogue Pelle, Kult, Finacial Times, Finance, Elle, Modna Jana, …). Leta 2006 sta kreativna in kvalitativna dodana vrednost vstopnica v ožji izbor sodelavcev na Univerzi IUAV Benetke, Fakulteta za modno oblikovanje, Italija (Facolta di fashion design, Venezia), kjer še vedno kot edina Slovenka v Italiji vodi predmet projektiranja in oblikovanja modnih dodatkov: Laboratorio di progettazione e design 3 – accessori.

Slovenski strokovnjaki in institucije uvrščajo njena dela v skrbno izbrani krog pomembnih slovenskih ustvarjalnih dosežkov (razstave Fresh: UGM, Maribor). MAO (Muzej za Arhitekturo in Oblikovanje) uvrsti njene izdelke v razstavo Silent Revolution in v njihovo stalno zbirko.

Leto 2008 predstavlja v njenem življenju prelomnico. Prične se ukvarjati z okoljskimi vprašanji in alternativnimi oblikami s področja trajnostnega razvoja. Izobražuje se na področju sonaravnosti: 2009 Sinergični vrt (Antonio De Falco), Natural Farming (Panos Manikis, Edessa, Grčija), 2010 Permakultura (PDC), 2010/11/12 Divja hrana (Dario Cortese), 2011/12/13 Dišavnice in zelišča (Metka Maček), 2012/13 Kakovost semena in kako pridelati zdravo seme, Amarant (Fanči Perdih), 2015 Sadjarska delavnica (g. Janez Gačnik, Vransko).

Pedagoška in socialna orientiranost se po letu 2010 pokažeta v nekaterih prostovoljnih, socialnih, trajnostnih, okoljskih in drugih projektih:
•    Skupnostni vrt Rakitna, ob tem izvaja delavnice oblikovanja in obdelovanja sinergičnega vrta. 
•    2014 zasnuje idejni projekt Užitni park muzeja v okviru skupine Spoznaj svojo hrano, za bienale oblikovanja 2014, BIO-50,  Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO, Ljubljana. 
•    2015 postane  soustanoviteljica društva Re-generacija. 
•    2015 s člani društva in drugimi sodelavci oblikujejo idejni načrt za Užitni park Moste.
•    2016 sooblikuje Študijski krožek Učni Užitni park (Ajdovščina, Postojna).        
•    2016 s člani društva Re-generacija in drugimi sodelovci oblikujejo izvedbeni in zasaditveni načrt za Užitni park Moste.
•    2016 kot kreativni vodja Peko kooperative z.o.o., združuje ideje in izkušnje na področju oblikovanja, trajnosti in sonaravnosti. 

Več o tem: 
Skupinska razstava, Silent Revolution, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana
http://www.mao.si/Exhibition/Silent-Revolutions-Featured-designers-and-companies.aspx

kolekcija LEONORA MARK - ave femina http://ostblock-fashion.blogspot.si/2008/06/ave-femina.html
 
sodelovanje na Fashion weeku v Londonu, kolekcija čevljev SpijkerenSpijkers by Leonora mark - ave femina: http://spijkersenspijkers.nl/collection/autumnwinter-07-08/
http://spijkersenspijkers.nl/collection/springsummer-08/ http://spijkersenspijkers.nl/collection/springsummer-07/
http://spijkersenspijkers.nl/collection/autumnwinter-06-07/
http://spijkersenspijkers.nl/collection/springsummer-06/